A gyógyszerforma is bizonytalanná teheti a pácienst

Uzsoki Gondoskodás pulmonológiai tapasztalatok

Az Uzsoki utcai Kórház és a Teladoc Hungary Kft. Uzsoki Gondoskodás betegtájékoztató programjának tapasztalatai alapján a betegeknek kihívást jelent, hogy többféle készülékben többféle készítményt kell alkalmazniuk COPD-jük kezelésére.

Az első beszélgetések során kiderült, hogy a programba bevont páciensek közel fele nem jól alkalmazta a számára előírt terápiát. Többnyire kombinációs terápiában részesülő betegekről volt szó, akik kettő vagy háromféle különböző készülékben kapták a gyógyszerüket. Megfigyelhető, hogy a páciensek egy-egy terápiát vagy elhagytak, vagy nem rendszeresen alkalmaztak, vagy a rohamoldó készítményt is napi rendszerességgel használták a fenntartó terápia helyett. Nem tudták egyértelműen megjegyezni, hogy melyik készítményt mikor kell alkalmazniuk, illetve volt, aki szóvá tette, hogy számára zavaró, hogy mindig új készüléket is kap, amikor gyógyszert vált ki, és nem cserélhető a beltartalma.

Egy korábbi programban a COPD-s beteg számára az is kérdéseket vetett fel, hogy látta a gyógyszer kapszulában a port, és hitetlenkedve kérdezte, vajon ez a kis pormennyiség valóban képes-e a megfelelő hatást kifejteni?

Tapasztalataink szerint a telefonos tájékoztatás beszélgetésenkénti 15-30 perce alatt ezekre a kérdésekre rendszeresen érdemes visszatérni a COPD-s betegek körében, hogy eloszlassuk a tévhiteket, ellenőrzésre kerüljön, hogy a páciens megfelelően alkalmazza-e a számára előírt készítményeket, érti és tudja-e, hogy melyik gyógyszerét mikor kell alkalmaznia. A terápiák vizuális leírása sokban segíti a gyógyszerek azonosítását, mivel általában nem tudják megjegyezni, vagy könnyen elolvasni a készítmények nevét.

A beszélgetések során volt olyan páciens, aki félreértette a betegségét, és azt vélelmezte, hogy terápiáját csak a tüdőgyulladása miatt szükséges alkalmaznia, és ha jobban van, már nem kell használnia.

A félidőhöz érkezett Uzsoki Gondoskodás programban azt tapasztaljuk, hogy a betegekben folyamatosan merülnek fel megválaszolásra váró kérdések, akár a terápia használat, vagy a szájban kialakuló gombás fertőzés megelőzése, illetve a szakorvosi javaslat érvényességi ideje kapcsán. Ugyanakkor vannak témakörök, amelyekre érdemes újra és újra visszatérni, hogy kialakulhasson a páciensben a terápiás rutin, a megfelelő gyógyszer alkalmazás, illetve megerősítésre kerülhessenek az életmódbeli tényezők, például a mozgás jelentősége.

Vissza a listához